U gaat als particulier een tweedehands auto kopen. Welke belastingen moet u betalen?

Wat u aan belasting betaalt voor een tweedehands auto, hangt af van wat voor auto u koopt. Of de auto bijvoorbeeld volledig elektrisch is. Of hoe oud die is. Maar ook of u de auto in Nederland koopt of in het buitenland.


Aanschafbelasting (bpm)
Koopt u een tweedehands auto in Nederland? Dan betaalt u als particulier geen aanschafbelasting. Het maakt in dit geval niet uit wat voor auto u koopt.

Koopt u een tweedehands auto in het buitenland en importeert u deze naar Nederland? 
Dan betaalt u geen bpm als het gaat om een volledig elektrische auto. Dit is een auto met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer. Gaat het om een ander soort auto? Dan moet u wel bpm betalen.

Lees meer over bpm berekenen en betalen op de website van de Belastingdienst.

Btw
Koopt u een tweedehands auto van een andere particulier? Dan betaalt u geen btw. U betaalt als particulier alleen btw over een auto als u een auto koopt bij een autobedrijf. De btw is dan in de prijs inbegrepen.

Wegenbelasting (mrb)
U betaalt geen wegenbelasting (mrb) voor een volledig elektrische auto. Dit is een auto met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer. U hoeft ook geen mrb te betalen voor een oldtimer van 40 jaar of ouder. Gaat het om een andere auto? Dan moet u wel wegenbelasting betalen. Hoeveel dit is, hangt af van de brandstof en het gewicht van de auto. De hoogte verschilt ook nog per provincie.