Toelichting Staatssecretaris
Door werkwijze Belastingdienst was navordering niet toegestaan
Toelichting staatssecretaris van 3 mei 2006, nr. DGB 2006-2189, n.a.v. uitspraak Hof Arnhem E XI van 15 maart 2006, nr. 2005/00190, jaar 2002
B drijft in firmaverband met zijn echtgenote een brasserie. Voor het jaar 2001 is het belastbare inkomen uit werk en woning conform de aangifte vastgesteld op negatief € 8279. Tegelijk met de vaststelling van deze aanslag heeft het computersysteem van de Belastingdienst een zogenoemd ‘prognoseverslag carry back’ gegenereerd, waarin het vastgestelde verlies wordt vermeld, alsmede de vastgestelde belastbare inkomens van de drie voorafgaande jaren. Het prognoseverslag dient ertoe om vast te stellen of een verlies achterwaarts verrekend moet worden.
In de bij de aangifte gevoegde berekening van de verschuldigde belasting 2002 zijn door B geen verrekenbare verliezen uit werk en woning vermeld.
Nadat was geconstateerd dat het verlies van 2001 ten onrechte was verrekend met het inkomen uit werk en woning van 2002 is een navorderingsaanslag over dat jaar opgelegd en is aan B een carry back beschikking 1998 afgegeven.
In geschil is of de navorderingsaanslag terecht is opgelegd.
Hof
Volgens de inspecteur beoordeelt de administratie normaal gesproken vrijwel meteen na ontvangst van het prognoseverslag of een verlies achterwaarts verrekend moet worden en wordt, zo dat het geval is, in het computersysteem het jaar ingetoetst waarnaar verrekend moet worden. In dit geval was echter, om onbekende reden, het prognoseverslag nog niet in behandeling genomen ten tijde van de behandeling van de aangifte over 2002, waardoor het computersysteem bij de aanslagregeling met betrekking tot die aangifte automatisch is uitgegaan van voorwaartse verrekening van het verlies van 2001. Eerst na het vaststellen van de primitieve aanslag is het prognoseverslag door een administratief medewerker in behandeling genomen en werd geconstateerd dat het verlies van 2001 ten onrechte was verrekend met het inkomen uit werk en woning over 2002 in plaats van het inkomen van 1998.
Naar het oordeel van het hof is de gemaakte fout het gevolg van een verwijtbaar onjuist inzicht van de inspecteur in de feiten. Dat het computersysteem van de Belastingdienst automatisch uitgaat van voorwaartse verliesverrekening indien het prognoseverslag carry back nog niet in behandeling is genomen, is immers het gevolg van de keuze van de Belastingdienst voor een geautomatiseerde wijze van verliesverrekening en komt dus voor haar rekening. Dit brengt mee dat overeenkomstig de uitzondering op de hoofdregel geen navordering is toegestaan. Het beroep is dus gegrond.
De staatssecretaris deelt mee geen beroep in cassatie te hebben ingesteld. Ter toelichting merkt hij het volgende op.
In casu is niet in geschil dat de inspecteur beschikte over de gegevens om een juiste aanslag op te leggen. Daarbij wijs ik er op dat B het verlies van het jaar 2001 ook niet als onverrekend verlies in zijn aangifte 2002 heeft opgenomen. In geschil is derhalve uitsluitend of de aanslag te laag is vastgesteld ten gevolge van een vergissing die heeft geleid tot een discrepantie tussen wat de inspecteur wilde en wat in het aanslagbiljet is vastgelegd. In het arrest HR 14 april 2006, nr. 40.958, NTFR 2006/546 heeft de Hoge Raad over dergelijke discrepanties het volgende geoordeeld:
“4.4. De aanwezigheid van een discrepantie als in deze jurisprudentie bedoeld kan echter niet worden aanvaard in geval van fouten die het gevolg zijn van een onjuiste gegevensverwerking (door personen of automatiseringssystemen) welke voortvloeit uit een bepaalde werkwijze waarvoor binnen de Belastingdienst of op de eenheid gekozen is. In dat geval moet de inspecteur worden geacht de gevolgen van die werkwijze voor zijn rekening te hebben willen nemen.”
In casu is de fout enerzijds veroorzaakt door de werkwijze van de betrokken eenheid. Het carry back prognoseverslag d.d. 17 mei 2003 is om onduidelijke redenen pas op 27 januari 2004 in behandeling genomen. Hierdoor heeft de aanslagregeling 2002 eerder plaatsgevonden dan de behandeling van het carry back prognoseverslag. Anderzijds past het computersysteem, ook als een belastingplichtige hier niet om vraagt in de aangifte, automatisch een carry forward van het verlies toe, zonder dat wordt gecontroleerd of het verlies niet in eerder jaar verrekend dient te worden.
Gelet op het hiervoor genoemde arrest van 14 april 2006 ben ik van oordeel dat ook in casu de gevolgen van deze werkwijze voor rekening van de Belastingdienst dienen te blijven.